Gasztróban is nagy élményt nyújthat Erdély. Már aki szereti a húst, főleg grillezve töménytelen mennyiségben. Ha vegetáriánus vonal a domináns akkor jó hír, hogy minden városban remek helyi piacok vannak, csordultig szezonális zöldséggel-gyümölccsel jó áron. Ja és a sörök.
Talán itt történt a legnagyobb előrelépés. Remek söreik vannak megfizethető árón és nagy választékban. Szinte minden régiónak saját bejáratot márkája van, amihez igen hűségesek a fogyasztók. A két éve bevezetett Csíki sörre különösen kíváncsi voltam, de sajnos ehhez még Csíkszereda közelében sem lehetett sok helyen hozzájutni (a sörgyár napi harcairól egy érdekes írás ITT). Mi ezeket a söröket kóstoltuk és tudom jó szívvel őket ajánlani:
Alkoholizálóknak még a nyár végén szezonálisan, nagy mennyiségben készített házi áfonya pálinka a kötelező gyakorlat (10-15 lej egy fél liter). Szinte minden udvarban, kocsmában kapható a vegyes gyümölcs pálinkába ágyazott áfonyás inkább likőrnek nevezhető itóka. Ha kocsmában kéred ne lepődj meg, hogy rögtön egy deci lesz az űrmérték.
Étteremben egyszer jártunk, de sütödékben és helyben is nyomtuk a grillt, ami nyugodtan nevezhető nemzeti sportnak Erdélyben. Sajnos pont a legfinomabbról, a gondok által grillezett pisztrángról nem készült kép, de a csatolt képek is sokat mondóak: